Подова настилка за вилата

Притежаването на почивен дом е дълго държани мечта за много собственици на дома. Като професионалист с недвижими имоти, можете да се помогне на клиентите, които обмислят тази стъпка се претегля възможностите им и да разберат този пазар по-ясно от това, тези девет ключови фактори.

1. Market Outlook: изобилна е опис? цени налагащи Възможно нагоре или надолу? Е област, губи своята каше, или е загряване? Не забравяйте да си направи изследвания на местните тенденции, така че можете да дадете най-добрите съвети за вашите клиенти. Що се отнася до националната перспектива: Продажбите на ваканционни имоти се представиха добре през миналата година, което се дължи на достъпни цени и ниски лихви по ипотечните кредити, според NAR на инвестициите и Почивка купувачи Начало Survey 2014. Проучването е установило също, че по-голямата част от купувачите закупен имот да се използва за почивки, а не да диверсифицират своя инвестиционен портфейл. Те прекарали средно на $ 168 700, и облагодетелствана еднофамилни къщи над Townhomes и етажната собственост.

2. Общо разходи: Притежаването на втори дом може да елиминира скъпите хотелски престой. И с бургери рум-сервиз, идващи в около $ 20 плюс върха, купувачите трябва да се изчисли общата долния ред, а не само цената на стаята. Въпреки това, трябва да се подготви купувачи за друг ипотека в това, което може да бъде по-висока лихва, отколкото това, което те имат върху основната им пребиваване. Също така, те трябва да помисли за данъците за недвижими имоти, застраховане собствениците на, поддръжка, обзавеждане, бензин или самолетни билети, за да стигнем до там и обратно. Ако редовни разходи ваканция не са част от техния дългосрочен план най-малко следващите три до пет години, хотели могат да се окажат по-икономично предпазливи.

3. Разстояние от дома: Типичният разстоянието на почивка у дома от първичното дома на собственика е 170 мили, според доклада NAR. Някои ваканционни жилища открият, че рай работи най-добре, ако това е по-близо-в рамките на два часа път с кола или чрез директен полет. В противен случай, в дома не може да се използва достатъчно често, за да компенсира разходите. продавачка за недвижими имоти Барб Св Amant, ABR, с Хари Норман, REALTORS®, в Атланта, реши, че брега на езерото дома тя и съпругът й избира, когато близнаци техните синове са били 13-годишна възраст е необходимо да бъде около 40 минути, за да се използва често. Защото синовете им скоро ще завършат колеж, те не отиват в къщата много често през миналата година, но с пенсионирането на съпруга си, че може да се промени. „Ние планираме да се направи преоценка“, казва тя.

4. Близките атракции: Докато място все още е мантрата, какво е „най-доброто място“ средства ще варират. Топ училища и близост до работните центрове могат да бъдат огромни стимули за първична вкъщи, но е на почивка могат да изискват близост до ски пистите или на плажа. Майкъл Degnan, брокер-собственик на Realty Кадри, който следи продажбите на новото развитие на наследството пясъци на Cape Cod, казва близостта си 63 вили „до 630 фута на частен плаж е основен реми. За Rah-Rah колеж стипци, бидейки stone’s-или футбол-хвърлей от стадион може да бъде по-голямо значение според Дженифър Фредерикс, CRS, GRI, и брокер с по-добри домове и градини Имоти предпочитаните за живеене в гара College, Тексас. купувачите й идват да присъстват Texas A & M University спортни събития. „Те искат да ходят на стадиона през есента за игри, имат всички в къщата им за броните, или да купят на голф игрището, така че те могат да бъдат близки, но се използва къщата за пенсиониране някой ден“, казва тя.

5. Поддръжка: Каквото и на дома размер и стил-еднофамилна, етаж от къща, или апартамент-купувачи искат да прекарат малко време, колкото е възможно по поддръжка. Работата с ново строителство подходи, които идеално, казва Робин Erlenbush, CRB, CRS, с ERA Landmark в Боузман и Big Sky, Mont., Когато купувачите отиват да бъде в близост до парк Йелоустоун и ски пистите. Докато някои строителни материали и покрития помогнат да направите дома си по-безгрижен, така правя сдружения на собствениците, на място или в близост компании за управление на имоти, и консиерж услуги, които боравят с поддръжка и ремонт. Carefree живеене беше една от причините Джъстин Пали, който живее в Масачузетс в близост до границата на Ню Хемпшир, избра една къща в наследство пясъци. „Ние не искахме да се притеснявате за рязане на трева или сигурността, когато не съществува“, казва той. Съветва купувачи да се информира за тези опции, когато ловни дома.

6. Обзавеждане: Още един начин за купувачите да запазят ценно време ваканция е да изберете обзаведен дом, вместо да прекарват времето за пазаруване, особено от разстояние. „Де е последното нещо, което много хора искат да правят; и продавачи могат да бъдат мъдри да продаде дома си, обзаведен, „казва Патрик Джоунс, брокер-собственик на по-добри домове и градини Имоти пустинята Сонора Lifestyles в Скотсдейл, Аризона.

7. Удобства: Освен местоположението, на място удобства може да се увеличи привлекателността на един дом за сметка на друг. Ако разширено семейство и приятели редовно ваканция с вашите купувачи, да ги насърчават да се гарантира, че имат достатъчно жизнено пространство – външно и вътрешно приложение, в зависимост от местоположението. Ако социализиране е основната цел, може също да искате да се препоръча предимствата на клуба или парти стая. В Harbor Shores в Benton Harbor, Mich., Развитие на 538 акра на брега на езерото Мичиган, един сантилитра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *